Overmatig transpireren

Een effectieve behandelingsmogelijkheid is het blokkeren van de zweetafscheiding met behulp van botulinetoxine. Dit is een toxine dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium botulinum. Dit eiwit blokkeert de prikkeloverdracht bij de overgang van zenuw naar spier en bij de overgang van zenuw naar zweetklier. Door de zenuwblokkade houden de zweetklieren op met het aanmaken van zweet.

Botulinetoxine wordt met kleine injecties in de huid gespoten op de plaatsen waar sprake is van hyperhidrose. Het effect is vaak buitengewoon goed, maar de blokkade heeft slechts een tijdelijke werking. Na 3 tot 6 maanden treedt herstel op van de zenuwprikkelgeleiding en daardoor komt de hyperhidrose terug. De werking houdt echter langer aan na meerdere botulinetoxine behandelingen, tot wel een jaar toe. De behandeling moet dus wel herhaald worden. De injecties met botulinetoxine in de oksels zijn licht pijnlijk.

In het LaserCentrum Dermatologie wordt alleen overmatig transpireren in de oksels behandeld.
Om een goede indruk te krijgen van de precieze plaats van de te hard werkende zweetklieren, wordt eerst een jodium-zetmeel test uitgevoerd. Hierbij wordt de huid ingesmeerd met een jodiumoplossing. Vervolgens wordt zetmeel over de huid gestrooid. Zetmeel reageert met jodium in aanwezigheid van het zweet en dat geeft een donkerblauwe of zwarte verkleuring.

Met een dun naaldje worden om de 1 à 2 cm kleine hoeveelheden botulinetoxine in de oppervlakkige huid gespoten. Dit is wel ietsje pijnlijk, maar iedereen kan het goed verdragen.

Het is belangrijk na de behandeling enige dagen niet sterk te transpireren, dus geen sterke lichamelijke inspanning (sport), sauna, zonnebank, e.d. Het effect van de behandeling kan reeds na enige dagen bemerkt worden. Het maximale effect wordt in de tweede week bereikt.

Bel gerust voor een vraag of een afspraak!


013-221 5211
Contact
Intakegesprek plannen?