Aandoeningen

Acne

Doorgaans begint acne in de puberteit wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Echter wordt acne ook vaak gezien bij volwassenen.

Acne is een ontsteking van de huid rondom de talgklierfollikels. Verder spelen er bij het ontstaan van acne verschillende factoren een rol;

  • Verhoogde talgproductie
  • Verhoorning van de afvoergang
  • Aanwezigheid van bacteriën in de talgklierfollikel

De verstopte follikel zet steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open, waardoor de irriterende inhoud in de aangrenzende huid terecht komt en een ontsteking (puistje) veroorzaakt.

Acne littekens

Acne gaat gepaard met ontstekingen van de talgklieren en de (leder)huid. Deze ontstekingen kunnen schade aanbrengen aan de huid en ontsierende littekens achterlaten. Dit gebeurd doordat het normale bindweefsel van de huid na genezing wordt vervangen door stug littekensweefsel.

Er bestaan 3 soorten acne littekens; atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens. Bij atrofische littekens is er spraken van een collageen afname waardoor deze littekens verzonken in de huid liggen. Bij hypertrofische- en keloïdale littekens is er sprake van een collageen toename waardoor deze littekens verdikt zijn.